Topic: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Hi there,

First of all: many thanks for this piece of software which is really great!

I have an issue after migrating from Win to Ubuntu - the german language pack, although being activated hasn't any effect. Everything remains in english.

Ubuntu itself is in german.

DB Coalation is in uft8_bin . Could that be the root cause of the issue and if so, what would be the proper setup in MariaDB?

Server-Version: 10.3.25-MariaDB-0ubuntu0.20.04.1 - Ubuntu 20.04
libmysql - mysqlnd 7.4.3
Apache/2.4.41 (Ubuntu)


Cheers,
Gabriel

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

https://frontaccounting.com/fawiki/index.php?n=Help.InstallUpdateLanugages
Should be a good starting point.

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Probably you need to add locale to your Ubuntu pc. Add locale to Ubuntu - Kvcodes .

4 (edited by gabriel.hauser 05/03/2021 06:45:17 pm)

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Thx.
Did that, without any effect.

See the result:

locale -a

de_DE
de_DE.iso88591
de_DE.utf8
de_IT.utf8
de_LI.utf8
de_LU.utf8
deutsch
(...)
among others

No effect on the frontend...

5 (edited by rafat 05/04/2021 05:00:31 am)

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Make sure

../lang/de_DE/LC_MESSAGES/de_DE-2.4.1-3.mo or similar exists and has read access and is equal to installed_languages.inc 'version' parameter (without the .mo extension.)

I run 3 Languages without a hitch - English, Arabic and German.. this is the content of my.. /lang/installed_languages.inc


$installed_languages = array (
  0 =>
  array (
    'code' => 'C',
    'name' => 'English',
    'encoding' => 'iso-8859-1',
  ),
  1 =>
  array (
    'name' => 'Arabic',
    'package' => 'ar_EG',
    'code' => 'ar_EG',
    'encoding' => 'utf-8',
    'version' => '2.4.1-3',
    'path' => 'lang/ar_EG',
    'rtl' => true,
  ),
  2 =>
  array (
    'name' => 'German',
    'package' => 'de_DE',
    'code' => 'de_DE',
    'encoding' => 'iso-8859-1',
    'version' => '2.4.1-3',
    'path' => 'lang/de_DE',
  ),
);

$dflt_lang = 'C';

Of course Languages are chosen from Preferences-->Language

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

gabriel.hauser wrote:

Thx.
Did that, without any effect.

See the result:

locale -a

de_DE
de_DE.iso88591
de_DE.utf8
de_IT.utf8
de_LI.utf8
de_LU.utf8
deutsch
(...)
among others

No effect on the frontend...

Did you restart your apache or machine to take effect.  Actually it will work. But sometimes not immediately. Try to check other languages like Arabic  and even Tamil too.  And than  set German again .  It might refresh to take effect.

7 (edited by gabriel.hauser 05/15/2021 08:17:36 am)

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

rafat wrote:

(without the .mo extension.)

Hi,
I'm not sure what you mean with that remark.
In the folder there are 2 files:
$dir
FrontAccounting_files/lang/de_DE/LC_MESSAGES$ dir
de_DE-2.4.1-3.mo  de_DE-2.4.1-3.po

But both have extensions, as you see above.

Several reboot didn't change anything.

Do you have any other idea?

This is the content of the installed_languages.inc:

$installed_languages = array (
  0 => 
  array (
    'code' => 'C',
    'name' => 'English',
    'encoding' => 'iso-8859-1',
  ),
  1 => 
  array (
    'name' => 'Swiss German',
    'package' => 'de_CH',
    'code' => 'de_CH',
    'encoding' => 'iso-8859-1',
    'version' => '2.4.1-3',
    'path' => 'lang/de_CH',
  ),
  2 => 
  array (
    'name' => 'German',
    'package' => 'de_DE',
    'code' => 'de_DE',
    'encoding' => 'iso-8859-1',
    'version' => '2.4.1-3',
    'path' => 'lang/de_DE',
  ),
  3 => 
  array (
    'name' => 'Tamil',
    'package' => 'ta_IN',
    'code' => 'ta_IN',
    'encoding' => 'utf-8',
    'version' => '2.4.2-3',
    'path' => 'lang/ta_IN',
  ),
);

$dflt_lang = 'de_DE';

8 (edited by rafat 05/16/2021 06:28:30 am)

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

@gabriel.hauser

I meant the version 2.4.1-3 is the same as the version in the file name de_DE-2.4.1-3.mo which it is. Your installed_languages.inc seems fine to me. Two things you might want to do:

1) What is the size of the de_DE-2.4.1-3.mo file? Do you see German Language when you open de_DE-2.4.1-3.po file with a text editor?
2) Do you have any error in ..../tmp/errors.log?
3) Any of the other languages (.ie Tamil) is working?

Lastly try  to remove and reinstall the language (from FA) again ..if not done already.

Lets see what you have..

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Thx for the ideas.

Here some answers:

1) 201,8 kB
Content of *.po :  eg.
<code>
msgid "Description"
msgstr "Beschreibung"
</code>
-> Seems to be ok to me !

2) Very good idea. I have indeed the following:

[21-May-2021 22:25:09 Europe/Berlin] 0:gabriel:session.inc:315: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated
-> don't think that this is related

[03-May-2021 20:38:00 Europe/Berlin] 1 language code "de_DE", encoding "iso-8859-1" not supported by your system

-> I think that this is related...  but I have no idea, how this could be solved.
I understand the message like... there is a problem on the Ubuntu side.

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

I think what I said is right.its like locale issue.

And the iso 8859 1 didn't support it.

sudo locale-gen de_DE.ISO-8859-1

Run this command on our Ubuntu terminal

11 (edited by rafat 05/23/2021 03:23:36 pm)

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Most probably what @kvvaradha suggested is going to work for you (not very sure though)..But how did your (local -a) listed that you already have the locale installed ? That I dont know.. unless you have another test system and you are mixing things up. Anyway ..just do as suggested and let us know. Good job..

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

I did every step as proposed and it is still in english, hmmm...

13 (edited by rafat 05/25/2021 03:14:57 am)

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Try
sudo dpkg-reconfigure locales

and choose the locales you need generating.

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Result:

Generating locales (this might take a while)...
  de_AT.UTF-8... done
  de_BE.UTF-8... done
  de_CH.UTF-8... done
  de_DE.ISO-8859-1... done
  de_DE.UTF-8... done
  de_DE.ISO-8859-15@euro... done
(...)

reboot & still everything in gernan sad
Running out of ideas.

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

oops really strange. Check the error log again. I have a feeling its a folder/file permission now.

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Nope. Only the well known message:
1 language code "de_DE", encoding "iso-8859-1" not supported by your system

Althoug, which folders are you thinking about regarding the permission issues?

17 (edited by gabriel.hauser 05/25/2021 06:57:13 pm)

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

Just another idea; could this be related?

$db_connections = array (
  0 => 
  array (
    'name' => 'Test',
    'host' => '127.0.0.1',
    'port' => '3306',
    'dbname' => 'fa_test',
    'collation' => 'utf8_xx',
    'tbpref' => '0_',
    'dbuser' => 'root',

18 (edited by rafat 05/26/2021 07:17:00 am)

Re: German Language after migration from Windows IIS to Ubuntu 20.04LTS

For permissions see https://frontaccounting.com/punbb/viewtopic.php?id=4387
I dont think the db connection is related to the language.
Can you show us the Setup->Install/Update Languages screen.. I attach mine.

Also Setup->System Diagnostics
Any inconsistency?

Post's attachments

lang.png 34.1 kb, file has never been downloaded. 

You don't have the permssions to download the attachments of this post.